Dlaczego warto zainwestować pieniądze w piec konwekcyjno parowy?

W przypadku lokali gastronomicznych rewelacyjnie sprawdza się urządzenie w postaci pieca konwekcyjno parowego marki Rational. Za jego pomocą możliwe staje się przyspieszenie przyrządzania potraw, co przykładowo ma ogromne znaczenie w restauracji. Większa wydajność przekłada się na liczne korzyści dla właściciela lokalu gastronomicznego, bo zamówienia są sprawnie realizowane. Klienci lubią, gdy dostają szybko jedzenie, co przekłada się na wystawienie dobrej opinii. Warto wobec tego postawić na nowoczesne rozwiązania, czyli między innymi na piec konwekcyjno-parowy.

Co przemawia za wybraniem pieca konwekcyjno parowego?

Piece konwekcyjno parowe są świetnym wyborem do dużej kuchni, szczególnie jeśli mają mieć profesjonalne zastosowanie. W przypadku tego typu urządzeń można liczyć na równomierne ogrzewanie potraw, wydajną obróbkę termiczną jedzenia. W komorze panuje specyficzny mikroklimat, który przeciwdziała przypalaniu i wysuszaniu żywności. Dania zrobione w piecu konwekcyjno-parowym są bardzo soczyste, aromatyczne, pięknie się prezentują. Apetyt rośnie już od samego patrzenia i wąchania, a poezja smaku rozpoczyna się po skosztowaniu. Jest to urządzenie bardzo łatwe w obsłudze, ma szeroki zakres obróbki termicznej. 

Można za jego pomocą gotować w tradycyjny sposób, piec, grillować, smażyć, blanszować. Jest także możliwość pieczenia z sondą i regenerowania potraw, dlatego warto zainteresować się nowoczesnym sprzętem. W jego przypadku można mówić o szerokim zastosowaniu, uniwersalności, wielofunkcyjności. Piece konwekcyjno-parowe zużywają niewiele wody, to samo można powiedzieć o energii elektrycznej i gazie, w zależności od źródła zasilania. Solidna konstrukcja to kolejna zaleta, to samo można powiedzieć o kompaktowych wymiarach. Piece konwekcyjno parowe są łatwe do sterowania, przyrządzają potrawy bez utraty ich masy, pozwalają na zredukowanie ilości tłuszczu do minimum.

Na co zwracać uwagę przy zakupie pieca konwekcyjno parowego?

Kupując piec konwekcyjno parowy marki Rational w sklepach jak Gastropuls, należy mieć na uwadze jego moc, która w dużej mierze decyduje o wydajności. Jeżeli lokal realizuje każdego dnia sporo zamówień, to należy zdecydować się na urządzenie o wiele większej mocy. Istotne jest, aby zawsze dopasować ją do rzeczywistego zapotrzebowania danego lokalu gastronomicznego. Kolejną kwestią będzie funkcjonalność, czyli dostępność opcji do wyboru. Należy sprawdzić, jakie są tryby, co konkretnie potrafi urządzanie. Bardzo praktyczne będzie zaprogramowanie czasu i regulowanie temperatury, automatyczne czyszczenie, rozmrażanie produktów spożywczych w odpowiednich warunkach.

Nowoczesne piece konwekcyjno-parowe pozwalają nawet na podłączenie do systemu komputerowego, co przekłada się na jeszcze większą wygodę, oszczędność czasu. Można monitorować na bieżąco cały proces przyrządzania potraw, w dowolnym momencie i miejscu. Rozmiar pieca konwekcyjno-porowego także ma znaczenie, szczególnie przy ograniczonym metrażu. Należy dopasować wielkość do dostępnej przestrzeni, niezbędną do jego zainstalowania. Na uwadze powinno się mieć bezproblemową obsługę, łatwy dostęp do pieca, brak trudności z przeprowadzeniem prac konserwacyjnych.