Dobra kiełbasa – co należy o niej wiedzieć?

kiełbasa

Sklepy uginają się od różnego rodzaju kiełbas. Klienci, którzy chcą kupić naprawdę dobrą suchą kiełbaskę, mają nie lada wyzwania, gdyż wielu producentów oferuje różnej wielkości kiełbasy, o różnym składzie i bardzo odmienne cenie. Co należy wiedzieć o kiełbasce? I jaką najlepiej wybrać?

Kiełbasa sucha


Dobra, kiełbasa sucha jest nie tylko znakomitą formą przekąski, ale też sprawdzi się na kanapkach jak i jako dodatek do wielu dań. Gospodynie domowe nie wyobrażają sobie bowiem bigosu, lecza czy nawet jajecznicy bez tak pysznego i aromatycznego dodatku. Jednak kupno dobrej kiełbasy to nie lada wyzwanie, gdyż niektóre z nich mają dość kiepski skład. Dlatego też warto zwracać uwagę w sklepie na to co producent w niej zawarł. Najlepsza jest bowiem kiełbasa cienka, która posiada w sobie między innymi: mięso wieprzowe (i to minimum 70 -80%), mięso wołowe (10% mięsa wołowego), sól oraz przyprawy. Mimo iż wiele osób ciągle poszukuje mięsa bez konserwantów, to warto wiedzieć, że takie substancje zawarte w kiełbasce jak np.:
Substancja konserwująca: azotyn sodu – wcale nie musi być szkodliwa i niepokojąca.

Gdzie najlepiej kupić dobrą kiełbasę?


Do takich zakupów warto podejść bardzo rozważnie. Lepiej bowiem kupić lepszej jakości kiełbasę Tarczyński w niższej cenie, niż więcej asortymentu w zadziwiająco niskiej cenie. Warto pamiętać, że im lepsze mięso, im precyzyjniejsza produkcja – tym lepsza kiełbasa cienka na naszych stołach. Dlatego też poleca się kupowanie takich wyrobów bezpośrednio od rzeźnika lub w mniejszych lokalnych sklepach, w których właściciele sami robią tego rodzaju kiełbasę. Jest ona nie tylko znacznie zdrowsza, ale i niepozrównywanie smaczniejsza. Nie oznacza to jednak, że kiełbasy w znanych marketach i w popularnych sklepach są dużo gorszej jakości. W takich miejscach również można znaleźć całkiem dobrą kiełbasę, która spokojnie nada się jako dodatek do chleba, jak i do wielu przyrządzanych dań. Dobrze zapakowana kiełbasa sucha w naszej lodówce poleży też przez kilka dni, nie tracąc na świeżości.